Domännamn, vad är det och varför ska jag registrera ett | Bästawebbhotell.nu

När du ska köpa ett webbhotell behöver du även en domän om du inte har en redan. Domänen skaffar du när du köper ett webbhotell. När du köper en domän får du ett domännamn som i praktiken är samma sak som din webbadress. Om du ska starta en blogg eller göra en hemsida behöver du alltså en domän som du knyter din sajt till.

Vilket domännamn ska jag välja?

När du ska välja domännamn har du nästan helt fria händer. Numera kan du även använda våra svenska bokstäver å, ä, ö i domännamnet på toppdomänerna .se, .com, .nu och .net. Vi rekommenderar ändå att du i första hand väljer att använda a, a, o istället för å, ä, ö eftersom det är vedertaget och för att besökare från andra länder som saknar våra sista bokstäver på sitt tangentbord ska kunna nå din sajt. De flesta som använder å, ä, ö i domännamnet gör det för att domännamnet med a, a, o är upptaget.

Domännamn - Hur registrerar du ett domännamn?

Vilket domännamn du bör välja beror mycket vad du har för syfte med din sajt. Om du har en personlig blogg kan du med fördel använda ditt namn som domännamn och om du har ett företag bör du ha med företagsnamnet i ditt domännamn. Det här stärker ditt varumärke, vare sig du är en flitig bloggare eller företagare. Domännamnet ger din sajt en personlig prägel.

Om du satsar på att komma så högt upp som möjligt på sökmotorerna när någon söker på en viss vara eller tjänst så är det bra att ha med de vanligaste sökorden för dessa produkter i domännamnet. Om någon letar efter marknadens bästa webbhotell och du har en sida som listar de bästa webbhotellen är det bra att ha en domän som har med sökorden ”bästa” och ”webbhotell” i domännamnet. Då ökar chanserna för att folk hittar vad de söker samtidigt som du får fler besökare.

De bästa toppdomänerna

Den absolut bästa toppdomänen i Sverige är naturligtvis .se. Den känns igen av alla svenskar och visar tydligt att det är en svensk sajt det handlar om. Om den domänen är upptagen med det domännamn du vill ha funkar toppdomänerna .com och .nu också utmärkt. Toppdomänen .com är internationellt känd och funkar extra bra om du riktar din sajt mot besökare även utanför Sverige. Toppdomänen .nu är också mycket vanlig och toppdomänens namn kan även fylla en funktion, att du vill att någon ska göra något nu. Till exempel: börjaspringa.nu. Annars kan du

välja toppdomänen .net som funkar hyfsat för de flesta sajter.

Om du har en organisation funkar .org utmärkt och .biz funkar bra för företag. Toppdomänen .info är en bra toppdomän om du vill informera någonting, till exempel om en produkt som du vill sälja.

Om du inte hittar någon bra toppdomän för ditt domännamn måste du byta domännamn eller försöka justera det något, till exempel från singular till plural, från obestämd form till bestämd form eller lägga till ett ord, men dessa justeringar funkar nästan bara för domännamn som baseras på sökord. Om du vänder och vrider på ditt företagsnamn förlorar domännamnet sitt seriösa intryck och ditt varumärke sjunker i värde.